ΦΛΩΡΙΝΑ:29-6-2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πραγματοποιήθηκε και φέτος με απόλυτη επιτυχία ο Διεθνής Ορεινός Μαραθώνιος Ολύμπου 44 χλμ στις 28-6-09 με την συμμετοχή 500 αθλητών από όλο τον κόσμο. Η οργανωτική επιτροπή είχε ενημερώσει τους αθλητές για πιθανή χιονόπτωση και έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά ευτυχώς τίποτα δεν συνέβη.
Ο αγώνας ξεκίνησε στις 6:05 τα ξημερώματα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στην Πιερία. Οι αθλητές αφού διανύσανε 5 χλμ άσφαλτο μπήκανε στα ανηφορικά και δύσβατα μονοπάτια του Ολύμπου διανύοντας επί 23 χλμ τρομερές ανηφορικές κλίσεις μέχρι να φτάσουν στο ψηλότερο σημείο του αγώνα ,στο Οροπέδιο των Μουσών και περνώντας κάτω από το επιβλητικό Στεφάνι του Ολύμπου και το επικίνδυνο μονοπάτι του, τρέχοντας μέσα από λούκια με χιόνι.
Στην συνέχεια ακoλουθούσαν την κάθοδο για 21 χλμ, περνώντας από το καταφύγιο Ζολώτα ,τα Πριόνια και διασχίζοντας την εξαιρετικής δυσκολίας χαράδρα του Εννιπέα τερμάτιζαν στην πλατεία του Λιτόχωρου.
Πρώτος τερμάτισε ο Ισπανός Hernandes Gispert για τους άνδρες και η Γαλλίδα Corine Favre για τις γυναίκες.
Την Φλώρινα και τον ΑΟΦ αντιπροσώπευσαν η Παπακοσμά Βηθλεέμ και ο Τίτας Χρήστος.
Ο αγώνας για τον Τίτα φαινόταν να πηγαίνει καλά στις ανηφόρες-καθώς η αερόβια ικανότητα του βρισκόταν σε πολύ ψηλά επίπεδα-μέχρι το 23 χλμ στο Οροπέδιο των Μουσών, καθώς είχε πλασαριστεί στις πρώτες 15 θέσεις των καλύτερων αθλητών του κόσμου και αισθανόταν δυνατός να πετύχει μια θέση στην 10άδα.Με το που άρχισε η παρατεταμένη όμως κατηφόρα, δημιούργησε πρόβλημα στα πόδια του με απώλεια τεσσάρων νυχιών, κράμπες και φουσκάλες που κατελάμβαναν όλο το πέλμα του, κάνοντας τρομερά οδυνηρή την κίνηση του αθλητή μας, αναστέλλοντας την ελπίδα για μια καλή θέση. Παρόλα αυτά κατέκτησε την 29η θέση και όπως μας ανέφερε τα τελευταία 13 χλμ στο Εννιπέα ήταν τα πιο δύσκολα της ζωής του όσο θυμάται τον εαυτό του αθλητή, και τα έβγαλε με ψυχή γιατί το θεωρούσε αδιανόητο να εγκαταλείψει. Δήλωσε επίσης ότι αν όλος ο αγώνας 44 χλμ ήταν μόνο σκληρή ανηφόρα θα είχε πλασαριστεί στην 5άδα.
Η Παπακοσμά Βηθλεέμ έκανε τη υπέρβαση και τερμάτισε σε έναν από τους δυσκολότερους Μαραθώνιους Ορεινού Τρεξίματος στον κόσμο, με έναν αξιοπρεπέστατο χρόνο. Και αυτή αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα με τον Τίτα όσον αφορά την κατηφόρα-φλεγμονές στα γόνατα, συνδέσμους- αλλά το πείσμα της την οδήγησε στον τερματισμό καθώς εκεί την περίμενε η κόρη της και της είχε υποσχεθεί ότι θα την συναντήσει εκεί και θα φέρει σε πέρας αυτό τον άθλο.
Όπως μας δήλωσαν από τώρα ξεκινά η προετοιμασία για τον επόμενο Μαραθώνιο του Ολύμπου βάζοντας σε νέες βάσεις το στυλ προπόνησης που θα επικεντρωθεί πιο πολύ στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην γρήγορη κατάβαση μονοπατιών, και στην πρόληψη κακώσεων των ποδιών σε συνεργασία με ειδικούς.
Ο άμεσα επόμενος Μαραθώνιος που θα λάβουν μέρος και έχουν δηλωθεί ,μαζί με τον φέρελπι αθλητή του ΑΟΦ Ιωαννόπουλο Ιωάννη είναι ο Κλασσικός Ασφάλινος Μαραθώνιος της Αθήνας 44 km στις 8-11-09 που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ.

O Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Μπόσκος Αλέξανδρος Κώτσης Αθανάσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου