Η σωστή διατροφή ενός αθλητή βασίζεται σε μερικές απλές
αρχές :
1. Αναλογικά ισορροπημένη διατροφή. Λίγα λίπη (κυρίως φυτικά), μέτριες
πρωτεΐνες
(τόσο ζωικές όσο και
φυτικές), αρκετές φυτικές ίνες, αναλογικά περισσότερους
σύνθετους
υδατάνθρακες, λιγότερο απλούς και ζάχαρη, άφθονο νερό (2-3 λίτρα
ημερησίως)
2. 4-6 μικρά και λιτά γεύματα, χωρίς ποτέ να παραλείπεται το
πρωινό
3. Ποικιλία στα γεύματα. Απ' όλα και από λίγο, χωρίς υπερβολές
4. Πολύ νερό αλλά όχι μαζί με τα γεύματα
5. Καλό μάσημα των τροφών
6. Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και τηγανητών
φαγητών
Στην σύνταξη του διαιτολογίου ενός αθλητή πρέπει να
λαμβάνονται υπόψη τα εξής κριτήρια
: - Τα γεύματα είναι 3 κύρια και 2-3 συμπληρωματικά (ένα το πρωί γύρω
στις 10 και το
άλλο το απόγευμα
γύρω στις 17.00). Εάν η απώλεια ενέργειας είναι πολύ μεγάλη μπορεί
να δοθεί ελαφρύ
δείπνο αργά το βράδυ (2-3 ώρες πριν τον ύπνο) δηλαδή να έχουμε 6
γεύματα.
- Είναι επιθυμητό οι
αθλητές να γευματίζουν την ίδια αυστηρά καθορισμένη ώρα.
- Τα διαστήματα ανάμεσα στα γεύματα των αθλητών δεν πρέπει να είναι
μεγαλύτερα από 4-5 ώρες. Ανάμεσα στο γεύμα και την προπόνηση πρέπει να
εξασφαλιστεί ένα διάστημα περίπου 2 ωρών, ενώ για τους αγώνες τουλάχιστον 3 ώρες.
Ανάμεσα στο τέλος της προπόνησης ή του αγώνα και την έναρξη του γεύματος
πρέπει
επίσης να παρεμβάλλεται
χρονικό διάστημα τουλάχιστον μισής έως μίας ώρας,
απαραίτητο για την κατανομή του αίματος στον οργανισμό.
- Η ενεργειακή κατανομή της τροφής στη διάρκεια της ημέρας εξαρτάται από
το
πρόγραμμα των προπονήσεων. Στις διπλές προπονήσεις
συνίσταται ισόνομη κατανομή
τροφής. Όταν έχουμε
μία φορά την ημέρα προπόνηση η κατανομή της διατροφής γίνεται
ανάλογα με το χρόνο
της προπόνησης. Εάν η προπόνηση γίνεται το πρωί, το πρωινό
πρέπει να είναι
γεμάτο με ενέργεια, φτωχό σε λίπη και εύκολα απορροφήσιμο. Το
γεύμα σε αυτήν την περίπτωση είναι το βασικότερο σε όλη την
ημέρα. Εάν η προπόνηση
γίνεται το απόγευμα, το πρωινό είναι πλούσιο και σε
μεγάλη ποσότητα, ενώ το γεύμα
ελαφρύ και εύκολα απορροφήσιμο. Το πλούσιο πρωινό θεωρείται
απαραίτητο και
αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καλή σωματική κατάσταση και απόδοση του
αθλητή.
-Τέλος, για να
εξασφαλίσουν οι αθλητές τα
απαραίτητα ιχνοστοιχεία και
βιταμίνες πρέπει να καταναλώνουν άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά
πρέπει να τρώγονται ωμά, με την φλούδα τους, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά με νερό. Όσα
λαχανικά δεν μπορούν να φαγωθούν ωμά, θα πρέπει αφού πλυθούν να καταναλωθούν βραστά ή μαγειρεμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου