ΠΡΟΤ.ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ(FLORINA MΤΒ FESTIVAL 2-3/5/2009)


Αγωνιστική ποδηλασία.


1.Ποδηλασία Δρόμου: Πρόκειται για ένα αρκετά διαδεδομένο στον Ευρωπαϊκό χώρο άθλημα (γύρος Ιταλίας, Γαλλίας , Ισπανίας) το οποίο έχει καθαρά ομαδικό χαρακτήρα αλλά με την χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα του ατομικού νικητή! Λαμβάνει χώρα σε ασφάλτινους δόμους (οδικής κυκλοφορίας). Οι διαδρομές (etap) που καλούνται να καλύψουν οι αθλητές έχουν μήκος από 150km έως και 230km και συνήθως περιλαμβάνουν διασχίσεις πεδιάδων ή αναβάσεις βουνών. Εκτός από τους αγώνες πολλαπλών etap συνήθως διεξάγονται και αγώνες μιας ημέρας (one day race) με τον ίδιο αγωνιστικό χαρακτήρα (η πλέον διαδεδομένη μορφή αγώνα ποδηλασίας δρόμου στον ελλαδικό χώρο).

2.Ποδηλασία Πίστας: Λαμβάνει χώρα σε κατάλληλα διαμορφωμένους κλειστούς χώρους (ποδηλατοδρόμια) και περιλαμβάνει τόσο ατομικού όσο και ομαδικού χαρακτήρα αγωνίσματα. Στην Ελλάδα ποδηλατοδρόμια υπάρχουν μόνο στην Αθήνα και στα Τρίκαλα.

3.Ορεινή Ποδηλασία ΜΤΒ: Ολυμπιακό άθλημα από το 1996, (Πάρνηθα 2004) το mtb είναι άθλημα το οποίο μπορεί να διεξαχθεί σε κάθε είδους έδαφος. Συγκεκριμένα οι αγωνιστικές διαδρομές μπορούν να περιλαμβάνουν ασφάλτινους ή δασικούς δρόμους, δασικά μονοπάτια ανηφορικά ή κατηφορικά ανεξάρτητου βαθμού δυσκολίας. Το mtb περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα:
1. Cross Country XC: Αγώνισμα το οποίο διεξάγεται σε κλειστή διαμο-ρφωμένη διαδρομή το μήκος της οποίας κυμαίνεται από 5 - 10km. Η διαδρομή περιλαμβάνει ανηφορικά και κατηφορικά τμήματα τα οποία μπορεί να είναι μο-νοπάτια ή δασικοί χωματόδρομοί. Οι αθλητές καλούνται να καλύψουν συγκε-κριμένο αριθμό στροφών (lap) ανάλογα με την κάθε διαδρομή.
Ατομικό άθλημα, ομαδική εκκίνηση.


2. Marathon MX: Ουσιαστικά αγώνας αντοχής. Οι αθλητές καλούνται να καλύψουν διαδρομή (διάσχιση) η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τα «πάντα» δηλαδή ασφάλτινους ή δασικούς δρόμους ανηφορικά ή κατηφορικά μονοπάτια. Η χιλιομετρική απόσταση του αγώνα μπορεί να είναι από 45 και πλέον km.

Ατομικό άθλημα, ομαδική εκκίνηση.

3. Downhill DH (ελεύθερη κατάβαση): Αγώνας αντίστοιχος με την ελεύθερη κατάβαση του αλπικού σκι.
Ατομικό άθλημα, ατομική εκκίνηση.

4. Four Cross 4X: Αγώνας τεχνικής κατάβασης που διεξάγεται σε προκριματικές φάσεις.
Ατομικό άθλημα, εκκίνηση 4 ατόμων.









Παρατήρηση: Όλα τα παραπάνω αγωνίσματα διεξάγονται σε κατάλληλα οργανωμένες / διαμορφωμένες (σηματοδοτημένες) διαδρομές. Στα αγωνίσματα μπορούν να συμμετέχουν αθλητές ποδηλατικών σωματείων οι οποίοι φέρουν εθνικά ή διεθνή αθλητικά δελτία και τηρούν τους κανονισμούς της ΕΟΠ (Ελληνικη Ομοσπονδία Ποδηλασιας) και της UCI (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας).

5. Open (Ανοιχτή Κατηγορία): Έχει τον χαρακτήρα μαζικού αθλητισμού. Σε εκδηλώσεις αυτού του χαρακτήρα συμμετέχουν άτομα όλων των ηλικιών. Εξαιτίας της μαζικότητας της εκδήλωσης, η διοργάνωση της πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτική (καθορισμός κατηγοριών ανάλογα με την ηλικία. Διεξαγωγή των αγώνων σε τροποποιημένες διαδρομές). Οι αγωνιζόμενοι συμμετέχουν με δική τους ευθύνη.




















Πρόταση διοργάνωσης Αγώνων Ορεινής Ποδηλασίας
στη Φλώρινα για την αγωνιστική περίοδο 2009:


Χαρακτηρισμός Αγώνα:
Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας (XC) Βορείου Ελλάδας.
(Η Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης (ΕΠΣΜΑΘ) με την σύμφωνη έγκριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΕΟΠ) έχει αναθέσει επίσημα στον Αθλητικό Όμιλο Φλώρινας (ΑΟΦ) την διοργάνωση του Πρωταθλήματος Ορεινής Ποδηλασίας (XC) Βορείου Ελλάδος όλων των κατηγοριών (mini, μικρά, παίδών, κορασίδών, εφήβων, γυναικών, ανδρών και masters).

Ημερομηνία: Σαββάτο 2 και Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Πιθανές κατηγορίες
1.Αγώνας mini-μικρά (XC). Στην κατηγορία αυτή συμμετέχουν παιδία (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας 8-12 ετών τα οποία αποτελούν μέλη των συλλόγων της ΕΠΣΜΑΘ. Ο αγώνας θα διεξαχθεί το Σαββάτο 2 Μαΐου στον χώρο του Ζωολογικού Κήπου σε ειδικά διαμορφωμένη σηματοδοτημένη διαδρομή.
2. Αγώνας κατηγορίας παίδων, κορασίδων, εφήβων, γυναικών, ανδρών, masters, OPEN (XC). Στην κατηγόρια αυτή συμμετέχουν αποκλειστικά μόνο οι επίσημοι αθλητές των σωματείων της ΕΠΣΜΑΘ. Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Μαΐου στο δδ Δροσοπηγής του δήμου Περάσματος σε ειδικά διαμορφωμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή. Παράλληλα με τους αθλητές της ΕΠΣΜΑΘ και για να λάβει η εκδήλωση λαϊκό χαρακτήρα στην ίδια διαδρομή θα αγωνισθούν και αθλητές OPEN κατηγορίας με ξεχωριστά έπαθλα.

Αγωνόδικος Επιτροπή: Οι κριτές να είναι υποχρεωτικά: 1 αλυτάρχης, 1-3 κομισάριοι, 3-8 κριτές. Οι κριτές πρέπει οικονομικά να καλυφθούν από τον διοργανωτή ο οποίος και έχει το δικαίωμα επιλογής τους.
Έπαθλα: Για τους αθλητές των σωματείων της ΕΠΣΜΑΘ τα έπαθλα είναι μετάλλια 3 (τρια) για κάθε κατηγορία και αναμνηστικά διπλώματα. Τα έπαθλα για την κατηγορία OPEN πρέπει να είναι και οικονομικά ώστε να προσελκύσουν τους αθλητές για να υπάρχουν συμμετοχές.


Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

1. Σάββατο 2 Μαΐου

Ο αγώνας για τις κατηγορίες των μικρών (mini μικρά, mini μεγάλα, παμπαίδες) προτείνεται να διεξαχθεί στον χώρο του παλαιού ζωολογικού κήπου Φλώρινας. Η διαδρομή για τις κατηγορίες αυτές θα είναι κυκλική μήκους 950m περίπου και θα περιλαμβάνει τμήματα με άσφαλτο, ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, γεφυράκια έτσι ώστε να είναι ευχάριστη αλλά και ασφαλής για τους μικρούς αθλητές. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν 3 ή και 4 γύρους ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν. (Ο αναλυτικός χάρτης και το υψομετρικό της διαδρομής σύντομα).



2. Κυριακή 3 Μαΐου

Ο αγώνας για τις μεγάλες κατηγορίες (παίδών, κορασίδών, εφήβων, γυναικών, ανδρών και masters) προτείνεται να διεξαχθεί στον ορεινό όγκο του δ.δ. Δροσοπηγής. Η διαδρομή θα είναι
κυκλική, μήκους 8.5km θα περιλαμβάνει δασικούς δρόμους, μονοπάτια και άσφαλτο και το συνολικό μήκος της θα είναι 30- 35km (3 έως 4 γύροι) για τις μεγάλες κατηγορίες.
(Ακολουθεί υψομετρικός χάρτης της διαδρομής και ανάλυση. Η διαδρομή αυτή είναι ενδεικτική και θα τροποποιηθεί.)






Παράλληλες εκδηλώσεις.

Το διάστημα πριν και κατά την ημέρα του αγώνα στο χώρο του ζωολογικού κήπου τόσο για την προώθηση του αγώνα όσο για την προβολή του Νομού και των χορηγών , θα λειτουργήσουν περίπτερα .
Συγκεκριμένα :

1.Περίπτερα χορηγών . Σε συγκεκριμένο χώρο του νέου πάρκου θα δο-
θεί η δυνατότητα στους χορηγούς του αγώνα να αναπτύξουν περίπτερα
για την προβολή τους .

2.Περίπτερα εταιρειών . Παράλληλα με τα περίπτερα των χορηγών μπο-
ρούν να κληθούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ορει-
νής ποδηλασίας , της αναρρίχησης , του trekking να έχουν τα δικά τους
περίπτερα .

3. Περίπτερα για τον Ν.Φλώρινας . Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω περί-
πτερα , επιχειρήσεις του νομού μπορούν να προβληθούν μέσα από τα
δικά τους .Έτσι , τοπικά προϊόντα , ξενώνες έχουν την ευκαιρία να δια-
φημιστούν .

4.Χώρος happening . Σε ένα χώρο του νέου πάρκου υπάρχει η δυνατότη
τα να στηθεί μια πίστα επίδειξης αναρρίχησης , γεγονός που θα λειτουρ
γήσει σαν πόλος έλξης για τον αγώνα .
Το πιο πάνω μπορεί να συνδυαστεί με μουσική είτε από τοπικά
συγκροτήματα ( παραδοσιακής μουσικής , ροκ , κλπ. ) είτε από dj .
Πρόταση διοργάνωσης Αγώνα.


Θεωρούμε τη διοργάνωση αγώνα ΜΧ , δηλαδή Πανελληνίου δια- συλλογικού αγώνα μαραθωνίου ΜΤΒ , ως την πλέον ενδεδειγμένη και
επωφελή για την προβολή του Νομού Φλώρινας πρόταση , ως ιδανικού προορισμού για αθλητικές δραστηριότητες ορεινού χαρακτήρα .

Συγκεκριμένα , την περίοδο διεξαγωγής του αγώνα μεγάλος αριθ-
μός αθλητών , συνοδών , κριτών και φίλων της φύσης και του αθλητι-σμού ,θα επισκεφθούν και θα διαμείνουν στην περιοχή με πολλαπλά οφέλη :

1.θα αυξηθεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στις μονάδες φιλοξενίας ,
2.θα ενισχυθεί η κίνηση στους χώρους σίτισης και ψυχαγωγίας ,
3.η διεξαγωγή του αγώνα θα είναι η ευκαιρία για τη συντήρηση και ση –
ματοδότηση των υπαρχόντων μονοπατιών ( Ε4 , Ε6 ) και δασικών δρό-
μων του ορεινού όγκου της περιοχής ,
4.οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές
της φιλοξενίας και της ομορφιάς του Νομού Φλώρινας .
5.Τέλος , για τους γηγενείς ,η διοργάνωση θα αποτελέσει την ευκαιρία
για τη γνωριμία με το άθλημα καθώς και για την ανάληψη επιχειρημα-
τικών δράσεων.

Ελπίζουμε στην πραγματοποίηση του αγώνα και είμαστε πεπεισμέ-
νοι για την επιτυχία του .




Με εκτίμηση


Α. Ο. Φλώρινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου